Krtek a kalhotky
Selen je stopový prvek ještě donedávna považovaný za toxický. Až v roce 1957 byl odhalen jeho význam jako esenciálního stopového prvku, na němž závisí celá řada biochemických procesů v organismu.
Kde je obsažen?
V půdě! Proto to vypadá, že si ho nejvíce užije krtek a žížaly. Ale nebojte se, protože jeho nedostatek v našem těle negativně ovlivňuje důležité fyziologické funkce, řekneme Vám, v kterých potravinách je bohatě zastoupen. Jistě jste nikdo nečekal, že bychom po Vás chtěli, abyste konzumovali kromě ředkviček ze zahrádky ještě hlínu, ve které je pěstujete. Navíc teď s nastupujícím podzimem by to šlo doslova ztuha.
Kde a proč?
Tak a teď, když víme, že je selen pro nás nezbytný, je důležité si říct proč. Selen v našem organismu působí jako antioxidant. Jako takový blokuje škodlivé volné radikály, které poškozují i naši DNA.
Je antioxidačním enzymem, chránícím naše buňky proti škodlivinám z potravy. Společně s vitamíny C a E je obsažen v antioxidačních „koktejlech”. Tato kombinace má chránit organismus před celou řadou onemocnění, jejichž předpokládanou příčinou je poškození právě volnými radikály. A patří mezi ně ta nejhorší civilizační onemocnění včetně srdečních, mozkové příhody, šedý zákal a degenerace žluté skvrny v našem oku.
Jak tedy selen získat?
Jelikož se zvířatům v regionech chudých na selen dostává organicky jako suplement do krmiva, máme příležitost jej získat z níže uvedených potravin, i když je nutno dodat, že selen je pro nás dobře využitelný i z rostlinných zdrojů. Jistě Vás nepřekvapí, že ideální by tak byl příjem jak z rostlinných, tak i živočišných zdrojů.
Nejlepší potravinové zdroje selenu jsou:
Brazilské ořechy: 137 % denní doporučené dávky selenu v jednom 5g ořechu
Platýs obecný: 106 % denní doporučené dávky v jedné 159g porci
Tuňák žlutoploutvý: 77 % denní doporučené dávky v 85 gramech
Ústřice: 77 % denní doporučené dávky v 85 gramech
Slunečnicová semínka: 62 % denní doporučené dávky v 56 gramech
Houby shiitake: 51 % denní doporučené dávky ve 145 gramech
Kuře: 50 % denní doporučené dávky ve 140 gramech
Vejce: 44 % denní doporučené dávky ve 2 velkých vejcích (100 g)
Sardinky: 36 % denní doporučené dávky ve 4 sardinkách (48 g)
Shrnutí: Mezi potraviny bohaté na selen patří mořské plody, ořechy a houby. Je tedy velmi důležité jíst pestrou stravu a získávat tak selen z různých zdrojů.
Rekapitulace důležitého
Selen
• je účinným antioxidantem pomáhajícím zmírňovat oxidační stres. Chrání nás před chronickými chorobami, jako jsou kardiovaskulární onemocnění.
• snižuje oxidační stres. Zařazením potravin s vysokým obsahem selenu do svého jídelníčku tak výrazně snížíte riziko cévní mozkové příhody a dalších onemocnění srdce a cév.
• ve stravě bohaté na tuto látku pomáhá zmírnit projevy zhoršování kognitivních funkcí a ztrátu paměti u lidí s Alzheimerovou chorobou.
• chrání štítnou žlázu před oxidačním stresem. Je také nezbytný pro správnou produkci jejích hormonů.
• je důležitý pro zdraví imunitního systému a jeho správné fungování. Jeho vyšší hladina pomáhá zrychlovat imunitní odpověď.
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: