Sem se selenem!

Když si tento název článku přečtete nahlas, budete sami sobě znít, jako když právě začínáte hodinu finštiny. Tak, humor máme v tomto článku za sebou a teď vážně. Co selen je, hlavně k čemu je nám a kde ho najdeme?

Sem se selenem!

Krtek a kalhotky

Selen je stopový prvek ještě donedávna považovaný za toxický. Až v roce 1957 byl odhalen jeho význam jako esenciálního stopového prvku, na němž závisí celá řada biochemických procesů v organismu. 


Kde je obsažen?

V půdě! Proto to vypadá, že si ho nejvíce užije krtek a žížaly. Ale nebojte se, protože jeho nedostatek v našem těle negativně ovlivňuje důležité fyziologické funkce, řekneme Vám, v kterých potravinách je bohatě zastoupen. Jistě jste nikdo nečekal, že bychom po Vás chtěli, abyste konzumovali kromě ředkviček ze zahrádky ještě hlínu, ve které je pěstujete. Navíc teď s nastupujícím podzimem by to šlo doslova ztuha.

Kde a proč?

Tak a teď, když víme, že je selen pro nás nezbytný, je důležité si říct proč. Selen v našem organismu působí jako antioxidant. Jako takový blokuje škodlivé volné radikály, které poškozují i naši DNA. 

Je antioxidačním enzymem, chránícím naše buňky proti škodlivinám z potravy. Společně s vitamíny C a E je obsažen v antioxidačních „koktejlech”. Tato kombinace má chránit organismus před celou řadou onemocnění, jejichž předpokládanou příčinou je poškození právě volnými radikály. A patří mezi ně ta nejhorší civilizační onemocnění včetně srdečních, mozkové příhody, šedý zákal a degenerace žluté skvrny v našem oku. 

Jak tedy selen získat?

Jelikož se zvířatům v regionech chudých na selen dostává organicky jako suplement do krmiva, máme příležitost jej získat z níže uvedených potravin, i když je nutno dodat, že selen je pro nás dobře využitelný i z rostlinných zdrojů. Jistě Vás nepřekvapí, že ideální by tak byl příjem jak z rostlinných, tak i živočišných zdrojů. 

Nejlepší potravinové zdroje selenu jsou:

Brazilské ořechy: 137 % denní doporučené dávky selenu v jednom 5g ořechu

Platýs obecný: 106 % denní doporučené dávky v jedné 159g porci 

Tuňák žlutoploutvý: 77 % denní doporučené dávky v 85 gramech

Ústřice: 77 % denní doporučené dávky v 85 gramech

Slunečnicová semínka: 62 % denní doporučené dávky v 56 gramech

Houby shiitake: 51 % denní doporučené dávky ve 145 gramech

Kuře: 50 % denní doporučené dávky ve 140 gramech

Vejce: 44 % denní doporučené dávky ve 2 velkých vejcích (100 g)

Sardinky: 36 % denní doporučené dávky ve 4 sardinkách (48 g)

Shrnutí: Mezi potraviny bohaté na selen patří mořské plody, ořechy a houby. Je tedy velmi důležité jíst pestrou stravu a získávat tak selen z různých zdrojů.

Rekapitulace důležitého

Selen

• je účinným antioxidantem pomáhajícím zmírňovat oxidační stres. Chrání nás před chronickými chorobami, jako jsou kardiovaskulární onemocnění.

• snižuje oxidační stres. Zařazením potravin s vysokým obsahem selenu do svého jídelníčku tak výrazně snížíte riziko cévní mozkové příhody a dalších onemocnění srdce a cév.

• ve stravě bohaté na tuto látku pomáhá zmírnit projevy zhoršování kognitivních funkcí a ztrátu paměti u lidí s Alzheimerovou chorobou.

• chrání štítnou žlázu před oxidačním stresem. Je také nezbytný pro správnou produkci jejích hormonů. 

• je důležitý pro zdraví imunitního systému a jeho správné fungování. Jeho vyšší hladina pomáhá zrychlovat imunitní odpověď. 

 

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se