Nejchutnější zdroje kyseliny listové

Naše tělo si ji nedokáže vytvořit samo, proto jsme odkázáni na zdroje kyseliny listové v jídelníčku. Skrývá se, jak už název napovídá, v listové zelenině. I když ta zdaleka není jediným zdrojem kyseliny listové.

Nejchutnější zdroje kyseliny listové
29. 5. 2024

Pro kyselinu listovou se používá také označení folic acid, to proto, že poprvé byla izolovaná ze špenátu a výraz „folium“ označuje v latině „list“. „Předávkování“ kyselinou listovou se ale nemusíte bát ani v případě, že jíte salát každý den. Jedná se totiž o vitamin, který je rozpustný ve vodě a tělo je tak schopné jeho nadbytek přirozeně vyloučit.

Zdroje kyseliny listové na talíři

Abychom měli v jídelníčku dostatek zdrojů kyseliny listové, je vhodné zařadit každý den na ni bohaté potraviny. 

  • Salát, špenát nebo jinou listovou zeleninu
  • Zelenou zeleninu včetně brokolice, zeleného hrášku nebo růžičkové kapusty
  • Luštěniny
  • Mrkev
  • Citrusy
  • Třešně, višně nebo jahody
  • Cizokrajné ovoce včetně manga, avokáda nebo banánů
  • Obilné klíčky a celozrnné obiloviny
  • Kvasnice
  • Ořechy
  • Vnitřnosti (játra, ledviny)
  • Vejce

Pokud se rozhodnete pro tepelnou úpravu, nemáčejte potraviny příliš dlouho ve vodě a nechte je pouze přejít rychlým varem. 

Protože kyselina listová je citlivá na světlo, použijte potraviny co nejdříve po jejich nákupu a neskladujte je zbytečně dlouho. 

Kyselinu listovou získáte jednoduše díky zeleninovým salátům, ovoci, celozrnnému pečivu nebo hráškové omeletě. Nezastupitelnou zásobárnou jsou u nás i brambory – ty sice nepatří k nejbohatším zdrojům kyseliny listové, ale co jim chybí na kvalitě, to Češi dohání na kvantitě. 

Brokolicový krém – kyselina listová v každé lžičce

S dostatečným příjmem kyseliny listové vám pomůže i brokolicový krém. 

Ingredience: 1 ks brokolice, 1500 ml vody, 250 ml smetany na vaření (pro zjemnění), 250 g sýru ricotta, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Postup

  1. Brokolici omyjte pod proudem tekoucí vody a nakrájejte na růžičky. Ty nechte přejít varem a poté z vývaru vyndejte a namixujte na hrubší kousky. 
  2. V misce rozmíchejte smetanu, sýr, propasírovaný česnek, sůl a pepř.
  3. Vraťte brokolici do vývaru a přidejte zbývající ingredience. Nyní už stačí krém prohřát. 
  4. Podávejte s celozrnným pečivem.

Proč nezapomínat na kyselinu listovou

Kyselina listová podporuje imunitní systém a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Má ale i „skrytější“ účinky. Podílí se například na procesu dělení buněk a napomáhá metabolismu homocysteinu a krvetvorbě. Svou roli má také v syntéze aminokyselin a v období těhotenství má pozitivní vliv na růst zárodečných tkání. 

Na doplňcích stravy můžete najít kyselinu listovou pod označením vitamin B9.

Pokud tedy nemáte dostatek zdrojů kyseliny listové v přirozeném jídelníčku, můžete sáhnout po doplňcích stravy, které tuto jedinečnou látku obsahují.


Zdroj informací:

https://www.nzip.cz/clanek/1140-vitamin-b9-kyselina-listova-folat

https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/ricota

Ženšen Energy+

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč