Pro kyselinu listovou se používá také označení folic acid, to proto, že poprvé byla izolovaná ze špenátu a výraz „folium“ označuje v latině „list“. „Předávkování“ kyselinou listovou se ale nemusíte bát ani v případě, že jíte salát každý den. Jedná se totiž o vitamin, který je rozpustný ve vodě a tělo je tak schopné jeho nadbytek přirozeně vyloučit.
Zdroje kyseliny listové na talíři
Abychom měli v jídelníčku dostatek zdrojů kyseliny listové, je vhodné zařadit každý den na ni bohaté potraviny.
- Salát, špenát nebo jinou listovou zeleninu
- Zelenou zeleninu včetně brokolice, zeleného hrášku nebo růžičkové kapusty
- Luštěniny
- Mrkev
- Citrusy
- Třešně, višně nebo jahody
- Cizokrajné ovoce včetně manga, avokáda nebo banánů
- Obilné klíčky a celozrnné obiloviny
- Kvasnice
- Ořechy
- Vnitřnosti (játra, ledviny)
- Vejce
Pokud se rozhodnete pro tepelnou úpravu, nemáčejte potraviny příliš dlouho ve vodě a nechte je pouze přejít rychlým varem.
Protože kyselina listová je citlivá na světlo, použijte potraviny co nejdříve po jejich nákupu a neskladujte je zbytečně dlouho.
Kyselinu listovou získáte jednoduše díky zeleninovým salátům, ovoci, celozrnnému pečivu nebo hráškové omeletě. Nezastupitelnou zásobárnou jsou u nás i brambory – ty sice nepatří k nejbohatším zdrojům kyseliny listové, ale co jim chybí na kvalitě, to Češi dohání na kvantitě.
Brokolicový krém – kyselina listová v každé lžičce
S dostatečným příjmem kyseliny listové vám pomůže i brokolicový krém.
Ingredience: 1 ks brokolice, 1500 ml vody, 250 ml smetany na vaření (pro zjemnění), 250 g sýru ricotta, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Postup:
- Brokolici omyjte pod proudem tekoucí vody a nakrájejte na růžičky. Ty nechte přejít varem a poté z vývaru vyndejte a namixujte na hrubší kousky.
- V misce rozmíchejte smetanu, sýr, propasírovaný česnek, sůl a pepř.
- Vraťte brokolici do vývaru a přidejte zbývající ingredience. Nyní už stačí krém prohřát.
- Podávejte s celozrnným pečivem.
Proč nezapomínat na kyselinu listovou
Kyselina listová podporuje imunitní systém a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Má ale i „skrytější“ účinky. Podílí se například na procesu dělení buněk a napomáhá metabolismu homocysteinu a krvetvorbě. Svou roli má také v syntéze aminokyselin a v období těhotenství má pozitivní vliv na růst zárodečných tkání.
Na doplňcích stravy můžete najít kyselinu listovou pod označením vitamin B9.
Pokud tedy nemáte dostatek zdrojů kyseliny listové v přirozeném jídelníčku, můžete sáhnout po doplňcích stravy, které tuto jedinečnou látku obsahují.
Zdroj informací:
https://www.nzip.cz/clanek/1140-vitamin-b9-kyselina-listova-folat
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: