Vitamíny B6, B12 a kyselina listová - účinky, zdroje a důvody, proč je užívat

Vitamínů B známe celou řadu a každý je dobrý na něco jiného. Tentokrát zaostříme pohled na vitamíny B6, B12 a kyselina listová. Účinky a zdroje mají také odlišné a my si řekneme, pro koho jsou nejvíc vhodné.

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová - účinky, zdroje a důvody, proč je užívat

O vitamínu B obecně

Vitamínů skupiny B známe celkem osm. Navzájem se od sebe v něčem liší, zároveň jsou si v lecčem podobné. Společné mají to, že mají příznivý vliv na nervovou soustavu. To může znamenat mnoho věcí. Např. dobrý dopad na naši psychiku a energii, zároveň podpoří i fyzickou kondici.

Podílejí se na správném fungování metabolismu a využití makroživin v organismu. Jejich zdroje jsou nejrůznějšího původu - obvykle maso, vnitřnosti, vajíčka, mléčné produkty, ale třeba i droždí. Samozřejmě také zelenina, obiloviny a luštěniny. 

V tomto článku se podrobněji dozvíte, jak jsou na tom vitamíny B6, B12 a kyselina listová. Účinky jsou totiž trochu jiné a také je důležité vědět, v jaké životní situaci je potřebujeme doplnit o něco víc. 

Vitamín B6, neboli pyridoxin

Obvykle ho najdete v doplňku stravy v kombinaci s hořčíkem. Je to totiž jeho nejlepší přítel a jejich působení se krásně doplňuje. Společně tvoří silnou dvojku na podporu energie, fyzické i duševní. Vitamín B6 přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti. Je důležitý pro tvorbu červených krvinek a také napomáhá imunitnímu systému. 

Vitamín B6 je dobrý pro každého. Najdeme ho zejména v celozrnných produktech, luštěninách, rybách, kvasnicích a mase. Je fajn zaměřit se na jeho pravidelný příjem, jeho zásoba v těle se totiž neudrží dlouho - orientačně jeden měsíc. Vitamín B je totiž rozpustný ve vodě, proto si ho organismus nedovede udělat velkou zásobu a co momentálně nezužitkuje, vyloučí. 

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová - účinky, zdroje a důvody, proč je užívat - ilustrační obrázek

Vitamín B12 - kobalamin

Zajímavé je na něm to, že se vyskytuje v živočišných potravinách. Kromě masa a vnitřností ve vajíčkách i mléce. Něco málo ho najdeme i ve fermentovaných potravinách - třeba kysaném zelí nebo kefíru. Kvůli tomu by si měli na příjem vitamínu B12 dát velký pozor vegani, kteří svým typem stravování omezují jeho zdroje.

Kobalamin je potřebný pro metabolismus cukrů, tuků a bílkovin. Podílí se na krvetvorbě a jeho nedostatek se projeví např. únavou, což bohužel může znamenat i problém kdekoli jinde. 

Kyselina listová, neboli vitamín B9

Někdy se označuje také jako folát a znají ji určitě nastávající maminky. Je totiž o látku, která by se měla během těhotenství a po porodu doplňovat ze všeho nejvíc. Kyselina listová se podílí na funkci nervového systému, ale u miminka v bříšku na samotném vývoji nervové soustavy a mozku. To probíhá i v prvních okamžicích života. 

Ačkoli je ideální získávat živiny v rámci pestrého jídelníčku, u kyseliny listové to může být problém. Sice není složité najít její zdroje - jde o zelenou listovou zeleninu, např. špenát, kapustu nebo salát. Potíž je v tom, že je nadlidský výkon zkonzumovat každý den takové množství zeleniny, které by tělu poskytlo optimální dávku vitamínu B9. Doplňování kyseliny listové je navíc běh na dlouhou trať - doporučuje se začít už před početím a skončit až po porodu. 

Listová zelenina bohatá na vitamín B9

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová - účinky mají podobné a přece se liší. V tomto článku jsme si shrnuli to nejdůležitější. Pokud máte pocit, že jste vyčerpaní a bez života a zároveň se domníváte, že váš jídelníček může být chudý na Béčka, zkuste se zaměřit na jejich doplnění. Jak jsme zmínili, jde to vitamíny rozpustné ve vodě, a tak je lepší zabezpečit si rozumnou dávku dlouhodoběji, než vysoké množství jednorázově.
 

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se