Na co je vitamín B? Podpoří nervový systém i kvalitu vlasů a nehtů.

Vitamínů skupiny B existuje celá řada. V tomto článku si shrneme, na co je vitamín B obecně a kde ho získat.

Na co je vitamín B? Podpoří nervový systém i kvalitu vlasů a nehtů.

Není Béčko jako Béčko

V potravinové abecedě rozlišujeme celkem osm druhů vitamínu B. Většinou o nich mluvíme jako o B-komplexu. I když je každý na něco trochu jiného, v mnohém jsou si podobné. Může se stát, že vám bude doporučeno doplňovat jeden konkrétní typ Béčka - nejčastěji je to vitamín B9, neboli kyselina listová pro těhotné ženy. 

Pojďme si udělat malý souhrn a podívejme se, v čem všem nám může B-komplex prospět:

Vitamín B je rozpustný ve vodě

Rozlišujeme vitamín rozpustné v tucích ( A, D, E a K) a také vitamíny rozpustné ve vodě, kam řadíme vitamíny B a C. Rozdíl je v tom, že vitamíny rozpustné v tucích se v organismu ukládají do dlouhodobějších zásob, zároveň si musíme dávat pozor na možné předávkování. Také se doporučuje konzumovat je po jídle, nebo se lépe využijí právě za přítomnosti tuků. Vitamíny rozpustné ve vodě doplníme o něco snáze - najdeme je v dlouhé řadě běžných potravin. To, co tělo nedokáže ihned spotřebovat, vyloučí. Proto je zbytečné užívat velké dávky těchto vitamínů. Chytřejší je zaměřit se na rozumné množství a dbát na pravidelnost. A protože se vitamíny rozpustné ve vodě neukládají v organismu do velkých zásob, nemusíme se tolik bát předávkování.

Na co je dobrý vitamín B

Na vitamín B se můžeme spolehnout ve chvíli, kdy se cítíme bez energie. Podporuje totiž nervový systém i naši psychiku v mnoha ohledech. Pomůže s fyzickou únavou i duševním vyčerpáním. Je důležitý pro dělení buněk, podporuje kvalitu nehtů, vlasů a pokožky. V neposlední řadě podporují některé druhy vitamínu B správnou krvetvorbu a funkci srdce a mozku. 

Vitamín B je zkrátka a dobře prospěšný našemu celkovému zdraví. Bez ohledu na jeho jednotlivé varianty - mysleme na to, abychom měli dostatečný příjem všech typů vitamínu B.

V čem je vitamín B?

Obecně vzato jsou to celozrnné produkty, luštěniny,obiloviny, oříšky a semena. Najdeme ho i v mase - o něco vhodnější je v tomto směru červené maso a vnitřnosti, nebo obsahují více (nejen) vitamínu B. Dále jsou zdrojem vitamínu B vajíčka, mléčné produkty a spousta druhů zeleniny a ovoce. Jmenujme brokolici, kapustu a celkově zelnou listovou zeleninu. Také avokádo, citrusy a zajímavý zdroj vitamínu B jsou kvasnice. Jak vidíte, klíčem k pravidelnému přísunu vitamínu B je co nejpestřejší strava. 

Co když se rozhodnete Béčko doplňovat v podobě výživových doplňků, třeba na energii?

Kombinujte vitamín B chytře

Často sáhneme po B komplexu, když potřebujeme povzbudit energii. V tom případě doporučujeme zkombinovat ho s rostlinnými výtažky. Proti únavě a stresu tak zabojujete na více frontách a výsledek bude jistější. Vaší pozornosti by neměl uniknout ženšen.

Ženšen, podobně jako Béčko, také podporuje fyzické i duševní zdraví. Pomáhá adaptovat se na stres, probouzí organismus a energii a není tajemstvím, že se pozitivní účinky ženšenu projeví i v intimním životě. Ženšen se užívá tisíce let jako prostředek na energii, vitalitu a imunitu. Máme štěstí, že dnes si ho můžeme dopřát i u nás - původně byl totiž v Asii velmi vzácný a mohli si jej užívat pouze císaři. 



ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se