Na co je vitamín C? Podporuje vstřebávání železa a pomůže proti únavě.

Všichni vědí, že vitamín C je dobrý na imunitu. Ale co dál? Na co je vitamín C ještě prospěšný? To se dozvíte hned o pár řádků níž:

Na co je vitamín C? Podporuje vstřebávání železa a pomůže proti únavě.

Zajímavosti o vitamínu C

Povězme si nejprve pár zajímavých informací, které jste o vitamínu C ještě nejspíš nevěděli:

Oficiálně byl vitamín C objeven až v roce 1928 a dokonce byl tento počin oceněn Nobelovou cenou. Ve skutečnosti lidé věděli už v 18. století, že pravděpodobně právě nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje. 

Každoročně se 4. dubna slaví Světový den vitamínu C. Co takhle koupit košík čerstvého ovoce pro celou rodinu?

Hodně lidí si myslí, že největším zdrojem vitamínu C jsou citrusy. To ale vůbec není pravda. Mnohonásobně více Céčka najdeme třeba v šípku nebo v rakytníku. Dokonce má jednou tolik vitamínu C brokolice a kiwi. 

Takže, na co je vitamín C dobrý?

Jak jsme řekli, jeho největším benefitem je podpora imunitního systému. V tomto ohledu má snad jen jednoho silného konkurenta: vitamín D. Uvažujete-li o doplňku stravy na imunitu, rozhodně by tam tahle dvojka neměla chybět.

Vedle toho vitamín C přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Kdo by tohle dneska nepotřeboval? Funguje to tak, že vitamín C pomáhá organismu efektivněji využít energii, kterou získává z potravy. Jak chytré!

Záleží vám na tom cítit se a vypadat mladě? V tom případě zbystřete. Vitamín C podporuje v těle tvorbu kolagenu. To je jednak důležité pro klouby a pohybový aparát, ale také pro pleť. Kolagen nám začíná ubývat už po třicítce a s postupujícím věkem to je rychlejší. Proto je to i poznat na našem zevnějšku a pohybových schopnostech.

S tím souvisí to, že je vitamín C silný antioxidant. Bojuje proti volným radikálům a oxidativnímu stresu. Tohle je důležité pro celkové zpomalení stárnutí, ale i jako boj s případnými nemocemi. Zároveň fungují antioxidanty i jako pomocníci v kosmetice a potravinářském průmyslu – jsou to účinné a přirozené konzervanty. 

Jak správně doplnit vitamín C

Zapomeňte na koňské dávky. Vitamín C se rozpouští ve vodě a to znamená, že není složité si ho zajistit, ale je náročné ho v těle udržet déle. Množství, které organismus aktuálně nepotřebuje, se vyloučí močí. Dlouhodobé zásoby vitamínu C si proto vytvořit neumíme. Určitě proto neplatí, že se v létě hodně najíme sezónního ovoce a na celou zimu budeme mít dost vitamínů na imunitu.

Pro vitamíny rozpustné ve vodě platí, že je efektivní užívat rozumné množství a zaměřit se hlavně na pravidelnost a dlouhodobost. Vitamín C doporučujeme pokrýt pestrým jídelníčkem a pokud chcete, vybírejte doplněk stravy podle toho, jaké máte potřeby a co vlastně chcete více podpřit. Pokud vám záleží především na odolné imunitě, je fajn čistý vitamín C. Jestliže by bylo fajn mít víc energie, kombinujte vitamín C např. se ženšenem.


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se