Vitamín B3 - nedostatek je u nás vzácný, přesto je chytré nezapomínat na jeho příjem.

V tomto článku si představíme jednoho ze zástupců vitamínů skupiny B: niacin. Jak ho získat, co znamená u vitamínu B3 nedostatek nebo nadbytek a k čemu je vlastně dobrý?

Vitamín B3 - nedostatek je u nás vzácný, přesto je chytré nezapomínat na jeho příjem.

Vitamín B3 podporuje nervový systém

Ostatně jako jeho další kolegové, které souhrnně označujeme jako B-komplex, neboli vitamíny skupiny B. Niacin, tedy vitamín B3, podporuje nervovou soustavu. Pomáhá s udržením normálního stavu psychiky, je dobrý proti únavě a vyčerpání. Je také důležitý pro energetický metabolismus. 

Poslední roky si kromě toho všímáme pozitivního vlivu niacinu na pleť. Začal se používat do kosmetických přípravků na akné i omlazení pokožky. Vitamín B3 totiž podporuje i kvalitu a zdraví sliznic, proto se s ním setkáváme v hojivých přípravcích s nejrůznějším využitím.

Co obsahuje vitamín B3? 

Velkým zdrojem vitamínu B3 jsou ryby, mořské plody, vnitřnosti, luštěniny a oříšky nebo semínka. Za zmínku stojí i mléčně produkty. Doporučujeme využívat všechny pestré zdroje niacinu: jak živočišné, tak rostlinné. Uvedené potraviny totiž obsahují mnoho dalších prospěšných látek a pro naše zdraví není nic horšího, než jednostranná strava postrádající rozmanitost.

Niacin je vitamín rozpustný ve vodě a tak není problém s jeho vstřebáváním. Pokud užíváte doplňky stravy s vitamínem B3, je lepší být důsledný v pravidelném a dlouhodobém užívání. Vysoké dávky nemají smysl, v organismu se zdrží jen množství, které tělo stihne využít.

Vitamín B3 - nedostatek a nadbytek

Ani jedno v našich končinách moc nehrozí. Nadbytek niacinu na sebe upozorní náhlým zarudnutím, nedostatek vitamínu B3 se zase projevuje zažívacími problémy. Je zajímavé, jak velký vliv tu má strava - nejčastěji má vitamín B3 nedostatek v zemích s horšími podmínkami, kde se konzumuje místo obilovin hlavně kukuřice, která je na niacin chudší. To je krásný příklad toho, že záleží na tom, co jíme.


Kdy užívat niacin? Je dobrý pro zklidnění nervového systému a navození duševní pohody. Pokud se cítíte bez života a na pokraji sil, doporučujeme ho kombinovat s ostatními vitamíny typu B a ženšenem pro dodání energie.


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se