Vitamín B3, známý také jako niacin, je jedním z osmi vitamínů skupiny B. Je rozpustný ve vodě – tělo si ho tak neukládá a případný nadbytek vyloučí močí.
Vitamín B3: Účinky oceníte nejen při únavě
Vitamín B3 hraje mimo jiné důležitou roli v energetickém metabolismu, který zahrnuje přeměnu sacharidů, tuků a bílkovin na energii nezbytnou pro fungování organismu. Podílí se na správné funkci enzymů, které se účastní těchto procesů, a tím umožňuje efektivní uvolňování energie v buňkách. Díky této schopnosti se vitamín B3 podílí nejen na získání dostatku energie pro každodenní aktivity, ale přispívá také ke snížení únavy a vyčerpání.
Vzhledem k důležitosti vitamínu B3 pro organismus by měly ženy (25 až 51 let) přijímat 12 mg ekvivalentu niacinu a muži 15 mg ekvivalentu niacinu denně. Doporučené množství se zvyšuje v pokročilejším těhotenství i v období kojení.
Protože přispívá k tvorbě neurotransmiterů (látek podílejících se na přenosu signálů mezi nervovými buňkami), důležitý je také pro optimální činnost nervové soustavy ovlivňující koordinaci pohybů stejně jako vnímání. Zároveň hraje roli při podpoře psychických funkcí jako paměť a koncentrace. Ale to není zdaleka vše.
Věděli jste, že pokožka je největším orgánem lidského těla?
Vitamín B3 také pomáhá udržovat v normálním stavu sliznice a pokožku. Sliznice, které pokrývají vnitřní povrchy dýchacího, trávicího a močového systému, se přitom podílejí na ochraně těla před škodlivými látkami a mikroorganismy. Vitamín B3 podporuje jejich přirozenou funkci a v případě pokožky i vzhled.
Hodina chemie
Existují dvě hlavní chemické formy niacinu:
- kyselina nikotinová,
- niacinamid (někdy nazývaný nikotinamid).
Obě formy je možné najít v potravinách. Ale pozor – v tabáku ne, i když název by k tomu mohl navádět.
Tělo získává vitamín B3 potravou, ale v menším množství si ho také dokáže vytvořit samo z aminokyseliny zvané tryptofan. Tu obsahují mimo jiné bílkoviny živočišného původu, například krůtí maso.
Kde vitamín B3 hledat?
Skvělé zdroje vitamínu B3 je možné najít jak v živočišné, tak rostlinné složce jídelníčku. Zatímco v potravinách rostlinného původu se jedná především o kyselinu nikotinovou, v živočišných to je niacinamid.
- Z rostlinných by neměly chybět fazole mungo nebo arašídy. Z těch, které jsou běžnou součástí jídelníčku, pak brambory, houby a pečivo.
- Z živočišných zdrojů pomohou doplnit vitamín B3 například ryby (tuňák, losos, makrela, ančovičky), maso, ale také mléko nebo vejce.
Pokud nemáte přirozených zdrojů vitamínu B3 v jídelníčku dostatek, zvážit můžete užívání doplňků stravy. V těch může být navíc obohacený o další složky, které účinky vitamínu B3 ještě podporují.
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/1136-vitamin-b3-niacin
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/niacin.pdf
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: