Vitamín B5 v potravinách – dejte si pozor na jednostranné diety

Možná ho znáte pod názvem kyselina pantothenová. Vitamín B5 v potravinách hraje důležitou roli pro naše zdraví. Vlivem nezdravé diety se o něj můžete zbytečně ochuzovat.

Vitamín B5 v potravinách – dejte si pozor na jednostranné diety

Proč nám vitamín B5 prospívá? 

Jako jiné vitamíny skupiny B se podílí na snížení míry únavy a vyčerpání. O něco komplikovanější je jeho další funkce: přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Ve zkratce řečeno má vliv na to, jak jsou v těle využity cukry, tuky a bílkoviny přijímané ze stravy. Vitamín B5 se obvykle doplňuje formou doplňků stravy, které obsahují i jiná Béčka – navzájem se podporují.

Nedostatek vitamínu B5 se proto může projevit slabostí a únavou. V krajních případech pálením nohou. Jedná se ale o projev velmi málo pravděpodobný. 

Vitamín B5 v potravinách – čemu se nevyhýbat?

I když najdeme vitamín B5 skoro ve všech potravinách, v některých je ho samozřejmě víc. V čem je vitamín B? Jsou to hlavně živočišné potraviny – vajíčka, játra, mléčné produkty, ale třeba také droždí. Jde o základní potraviny, které není radno dlouhodobě vynechávat z jídelníčku. Pokud je vám nabízena dieta, která je stavěna na vyloučení takových potravin, mějte se maximálně na pozoru. 

Žádná dlouhodobě udržitelná dieta by neměla zakazovat běžné potraviny. 

Příklad základních potraviny, které není radno dlouhodobě vynechávat z jídelníčku

Pokud konzumujete rozumnou stravu a nevynecháváte zeleninu, ovoce, maso, mléko, vejce ani základní přílohy, nemusíte se nedostatku vitamínu B5 v potravinách obávat. 

Potřebujete zatočit s únavou? Vsaďte na Béčka!

A to nejen na vitamín B5. Existuje celá skupina vitamínů B a jsou prospěšné naší nervové soustavě. To má vliv na fyzické i duševní vyčerpání.

Protože vitamín B je rozpustný ve vodě, není tak složité ho získat z potravy, o to náročnější je udržet si ho v zásobě. Vitamíny rozpustné ve vodě totiž musíme obecně vzato doplňovat v rozumném množství pravidelně a dlouhodobě. Žádná koňská dávka nám od únavy bohužel nepomůže.

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se