Vitamín B6 v potravinách - kde hledat pyridoxin?

Oblastí, kde nám pyridoxin pomáhá, je mnoho. Pokud se ho rozhodnete doplňovat, vyplatí se vědět, kde hledat vitamín B6 v potravinách.

Vitamín B6 v potravinách - kde hledat pyridoxin?

K čemu je pyridoxin? 

Vitamín B6 neboli pyridoxin má skutečně hodně úloh. Podílí se na správném metabolismu aminokyselin, tvorbě krevního barviva hemoglobinu a jako koenzym se podílí na procesu odbourávání homocysteinu. Kromě toho má vliv na nervový systém či na imunitu. Nedostatek vitamínu B6 se proto projeví právě v těchto oblastech. 

Pyridoxin řadíme do celé skupiny vitamínů B, jenž jsou rozpustné ve vodě. Smysl proto dává pravidelné doplňování rozumné dávky vitamínu B6, než větší množství nárazově. Vitamín B6 se doporučuje doplňovat s hořčíkem. Účinky se totiž navzájem skvěle doplňují a podporují. 

Vitamín B6 v potravinách

Dobrou zprávou je, že vitamín B6 v potravinách nemusíme hledat s lupou. Je totiž obsažen skoro všude. Hodně se ale liší množství, které daná surovina obsahuje. 

Klíčem k doplnění pyridoxinu je proto pestrá strava - pokud nemáme zdravotní omezení nebo alergii, není důvod vynechávat žádnou skupinu zdravých potravin. 

Nejvíc vitamínu B6 nalezneme v mase (zejména vepřovém a drůbežím), dále celozrnných obilovinách a luštěninách. Vedle toho jsou na něj bohaté např. pšeničné klíčky, pohanka, quinoa, jáhly a jiné podobné potraviny. Samozřejmě se vyskytuje také v zelenině. 

Užíváte hořčík? Pak se k němu vitamín B6 skvěle hodí, jelikož účinky se navzájem podporují. 

Pyridoxin jako podpora energie

Společně s hořčíkem je to dokonalá kombinace, avšak ne každý ví, že je fajn užívat je společně. Vitamín B6, jako i jeho další kolegové ze skupiny vitamínů typu B, totiž blahodárně působí na nervový systém a mozek. A podobné je to s hořčíkem, po němž často sáhneme ve chvíli, kdy chceme nabudit. Obě živiny nám pomohou navodit klidný spánek, zklidnit nervovou soustavu a navodit psychický klid a pohodu. 


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se